Utrustning och presenter inför skolstarten
Följ oss: myFUJIFILM blog myFUJIFILM blog
myFUJIFILM blog myFUJIFILM blog
Skola

Briljanta idéer så att du alltid har det roligt även i klassrummet.

myFUJIFILM

Utrustning och presenter för skolvardagen

Hitta och köp skolmaterial utan stress

Det är bara en sak som gäller i slutet av sommaren, och inte bara för föräldrar till barn som går till skolan för första gången utan även för de som har äldre barn: Vi måste ut och handla. Inköpslistan är ofta så lång att hela köpupplevelsen kan urarta och övergå till ren stress. För att det ska vara en lugn semester in i sista stund har vi sammanställt några tips, som gör att alla föräldrar vet exakt vad de bör tänka på när det gäller skolmaterialet.

Vilket material är det rätta för mitt barn?

Trots smarttelefoner, surfplattor och liknande är den främsta förbrukningsvaran i skolan fortfarande papper. Linjerat, rutat eller blankt – utan ett skrivhäfte tar sig barnen inte genom undervisningsdagen. Riktlinjerna för lågstadieelever är entydiga i fråga om skrivhäften, medan äldre barn har möjlighet att välja. Bäst lämpat för äldre elever är kollegieblock eftersom dessa för det mesta har en hårdare pärm och inte är så "töntiga" som de yngre barnens skrivhäften, vilka man som tonåring aldrig mer vill se. På samma sätt som skrivhäften finns kollegieblock i flera format och utföranden. Den som vill ha något mer personligt kan beställa sin egen design, bland annat i form av ett fotocollageblock.

Hur stor betydelse har skolväskan?

Barn och tonåringar har garanterat andra kriterier för en bra skolväska eller ryggsäck, men i första hand handlar det om tyngden och hur väl det går att ställa in remmarna för att förebygga ryggproblem senare i livet. Läderväskor är normalt mer hållbara än väskor i syntetmaterial och därmed normalt något dyrare. Det bästa är att se på nätet tillsammans med sitt barn och gemensamt bestämma vilken modell som ska köpas. Då bör man även lugnt och sansat diskutera priset. När det sedan är dags att handla så kommer det att gå mer avslappnat till. Det blir inga långa diskussioner och man kan i lugn och ro prova ut vilken modell som är bäst lämpad för barnet. En låg nettovikt när väskan är tom spelar då en viktig roll. Dessutom: Det ska finnas tillräckligt många fack så att barnet enkelt kan packa ner böcker, anteckningsblock och annat material.

Följande tabell visar några riktvärden på hur man bör begränsa ryggsäckens bruttovikt, som regel ska den vara cirka tio procent av barnets kroppsvikt.

Barnets vikt Väskans vikt
18 - 23 kg 2,2 - 2,8 kg
24 - 28 kg 2,9 - 3,4 kg
29 - 33 kg 3,5 - 4,0 kg
34 - 38 kg 4,1 - 4,6 kg
39 - 43 kg 4,7 - 5,2 kg
44 - 48 kg 5,3 - 5,8 kg
49 - 53 kg 5,9 - 6,4 kg
54 - 58 kg 6,5 - 7,0 kg

Pennor som passar både stora och små

Medan de äldre barnen mer sällan använder färgkritor och inser att pennor inte nödvändigtvis är till för att tugga på, är det viktigt att de små barnen använder olackerade kritor. Det betyder: Färg- och blyertspennor ska vara CE-märkta och uppfylla standarden DIN EN 71. Med pennor som uppfyller denna norm kan du vara säker på att tillåtna gränsvärden för tungmetaller inte överskrids. Då är det inte heller så illa om pennan då och då hamnar i munnen. I stället för färg- och blyertspennor behöver äldre elever ofta överstrykningspennor i skolan. Den som då vill ha miljövänliga alternativ kan då använda lillebrors träpennor i stället för klassiska överstrykningspennor i plast. Träpennorna går snabbt att vässa och är perfekt lämpade för att markera textavsnitt i olika färger.

Den som vill undvika köpstressen helt kan köpa större delen av alla skolmaterial på nätet. Fördelen med detta är: Inga inkastare och naturligtvis inga långa köer vid överfulla kassor. Ett litet tips i förbigående: Om ditt barn ofta går med huvudet bland molnen kan det vara lämpligt att märka alla skolsaker med namn och adress. Då är chansen större att de borttappade sakerna hittar tillbaka till sin ägare. Dessutom: Om barnet föredrar personliga skolsaker kan du besöka vår webbutik, där du hittar t-tröjor, kollegieblock, anteckningsböcker och musmattor som tack vare ditt eget foto och märkningsmöjligheten blir till något helt unikt. Vi önskar dig mycket nöje i sökandet!

Anteckningsbok
Anteckningsbok

Det vackra förenat med det användbara.

från 79.00 SEK
Frakt 65.00 SEK Fortsätt
Fotoskal iPhone
Fotoskal iPhone

Ett perfekt blickfång för din mobil!

från 149.00 SEK
Frakt 65.00 SEK Fortsätt
Musmatta
Musmatta

 • 23 x 19 cm
 • ca 4 mm maskning
 • från 129.00 SEK
  Frakt 65.00 SEK Fortsätt
  Anteckningblock
  Anteckningblock

  Perfekt för både skolan och kontoret.

  från 49.00 SEK
  Frakt 65.00 SEK Fortsätt
  Fotobok standard mjukt omslag
  Fotobok standard mjukt omslag

  Högkvalitativt digitaltryck med mjukt omslag.

  från 199.00 SEK
  Frakt 65.00 SEK Fortsätt
  Stäng